Japonia, o alta mentalitate

Nu stiu de ce dar am un mare respect pentru Japonia, pentru cultura lor, pentru istoria lor, pentru legendele lor, pentru cuvantul Onoare gasit mai mereu in vocabularul lor.

Nu am avut ocazia sa pasesc pe pamant japonez, sa cunosc oamenii la ei acasa, si tot ceea ce stiu despre japonezi este din media si carti. Poate ca nu este suficient, poate ca media si cartile mai infloresc cate ceva acolo unde afinitatile practice o cer, (poate ca in 2011 japonezii s-au europenizat), dar ma intreb: noi de ce nu suntem macar pe jumatate din ce sunt ei?

Exista sute de legende europene: irlandeze, scotiene, engleze, finlandeze, … , romanesti doar cateva, si alea slabe, fara vlaga, gen Miorita, Mesterul Manole, si altele asemeni ce la invatam in scoala generala. Legende asiatice, chinezesti, coreene, japoneze sunt cu miile. Sa fie Asia taramul fanteziei?

De onoare ce sa mai zic? Parca nici nu as vrea sa fac o comparatie intre noi si ei, ar fi rusinos.

9 gânduri despre &8222;Japonia, o alta mentalitate&8221;

  1. Jorjette 08/07/2011 / 21:53

    Cred că e doar o iluzie,dacă vei merge acolo vei mai gasi putin din ceea ce ai citit tu. Japonezii ca si chinezii, majoritatea au ajuns niste robotei, acum au ajuns sa moara la o medie de viata foarte scazuta.

    E pacat ca romanii nu reusesc sa vada in Romania ceea ce este ea de fapt – este o tara care va trece peste multe, este un punct strategic important. Am citit undeva ca sunt chinezi care stiu mai bine care este valoarea Romaniei, mai puţin locuitorii tării noatre care trăiesc în alte iluzii…

    PS – Dar ce-ţi place să te mai joci cu blogul…Mai cunosc pe cineva, noroc că insist eu să nu-l schimbe aşa des :).

    • Derscanu 08/07/2011 / 22:03

      Poate ai dreptate, dar parca totusi…. repet, nu stiu de ce, dar am aceasta impresie referitoare la japonezi.
      Am schimbat tema(sablonul). Sunt foarte exigent si vreau ceva care sa imi placa mie in primul rand si apoi cititorului. As fi putut cumpara o tema profesionala, dar ma tem ca voi da banii degeaba pe ea, caci nu stiu cat va rezista si aia.

  2. Bucur 09/07/2011 / 04:08

    vorba unui mare poet in viata ”ei este altceva” :))

  3. Florin Morosan 09/07/2011 / 08:50

    Cred că mai sunt şi ceva înflorituri pe lângă adevăr. Nicăieri nu e chiar aşa de roz sau cum e prezentat în cărţi …
    Iar ai schimbat tema … aşa făceam eu înainte, dar acum am găsit o temă care îmi place şi drept dovadă că nu am mai schimbat-o de ceva timp şi momentan nici nu am de gând.

  4. Haine 09/07/2011 / 11:10

    Cu siguranta ai mare drepate, poate ca si noi avem legende dar care sunt cunoscute decat intr-o anumita localitae, ce sa facem si noi daca nu suntem in stare sa pretuim istoria noastra, legendele, sa le transmitem din generatie in generatie…

  5. Georgel 09/07/2011 / 15:29

    Legendele noastre sunt mai puține dar au patos, nu te contrazic în legătura cu celelalte pentru ca nu le cunosc prea bine. Probabil și ele sunt interesante, căci nu e de ajuns să fie doar multe.

  6. Val33ntyn 09/07/2011 / 16:49

    Da. Este o civilizatie foarte speciala dar detest faptul ca mananca toate prostiile.

    • derscanu 09/07/2011 / 16:54

      aici nici eu nu sunt de acord cu ei, dar deh!, toti au defecte

  7. annitu 10/07/2011 / 13:38

    Mda. Nici nu merităm să ne comparăm cu ei.

Lasă un comentariu