Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna sau intr-o zi de sabat

Rugaţi-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta.

Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna, nici intr-o zi de Sabat.

Acest verset biblic prevesteste un eveniment viitor, o catastrofa, un asediu, o stare de urgenta generala. Fie un razboi, un cataclism, o necesitate urgenta dincolo de imaginatia noastra.

Intr-un singur verset biblic sunt concentrate multe aspecte, atat de multe incat nu pot fi scrise toate in doar un articol de blog. Mai mult chiar, nu cred ca inteleg toata insemnatatea lui.

Iarna e greu. Foarte greu. Sa se prabuseasca casa si sa ramai sub cerul liber, in frig si viscol, tare greu. De asemenea este foarte greu sa fugi iarna, chiar daca ai incerca sa parasesti orasul cu un Q7, tot ar fi dificil, caci toti vor sa fuga din oras, de pericol, si automat soselele s-ar bloca, benzina din jeep s-ar sfarsi repede, si… Oricum ar fi, iarna e complicat, groaznic. Plus ca …  fugi, fugi, dar unde fugi?

Sabat (Sambata). De ce Sambata va fi greu? Cu ce este Sambata diferita de Duminica sau Luni, sau Marti, sau alta zi?

Incercand descoperirea enigmei ajungem in impas. Sambata era ziua de odihna a evreilor si a crestinilor din primele veacuri. Prin anii 200 a inceput sa se sarbatoreasca Ziua I a saptamanii (Duminica), iar mai apoi dupa anii 300 Duminica a devenit obligatorie in tot Imperiul Roman. Astfel, astazi avem in crestinism ca zi de odihna sfanta Duminica.

Exista un principiu al Bibliei: Biblia nu se contrazice singura. Chiar daca cateodata noi intelegem gresit si ni se pare ca am descoperit in Biblie contradictii, ele nu exista. Daca ar exista inseamna ca aceasta carte nu este de la Dumnezeu.

Concluzia logica ar fi: Sambata este ziua recunoscuta de Hristos ca Sabat, zi de odihna pentru credinciosi. Restul e Can-Can.

Si inca ceva. Da. Nu vreu sa adaug eu ceva la cele scrise in Biblie, ci doar sa aduc in discutie ceva de actualitate. In afara de iarna si Sambata, ar mai fi si BAGAJELE. Caci unii dintre noi ne adunam comori pe pamant. Si nu comori in banci, ci in lucruri, lucruri ce incanta simturile, ce sunt palpabile: haine, mobila, bibelouri, scule de toate natiile, mii de carti (pe care nu le citim niciodata), si in fine, multe alte lucruri de care ne legam sufletul, intocmai ca sotia lui Lot. (Geneza19-16), si este cam greu la drum de fuga cu bagaje.

P.S. Nu am incercat sa fac un articol complex, ci am scris cateva idei referitoare la acest verset biblic pe care l-am citit si m-a nedumerit un pic. Normal ca ar fi multe de spus pe langa acest subiect, dar daca l-as fi scris in mii de cuvinte nu stiu cine mai are rabdare in zilele astea sa mai citeasca ceva asa de lung.

 

3 gânduri despre &8222;Rugati-va ca fuga voastra sa nu fie iarna sau intr-o zi de sabat&8221;

  1. Bucur 08/10/2011 / 06:08

    Cartea apocalipsa este singura carte profetica ramasa din biblie,adica este in desfasurare tot ce este scris acolo.Sa avem grija sa ascultam de Cuvantul lui Dumnezeu ca sa nu ajungem la sfarsitul zilelor noastre acolo unde nu vrea Dumnezeu sa ajungem.

    • derscanu 08/10/2011 / 16:03

      Si cartea Daniel?

  2. Alina 13/12/2012 / 20:11

    oarte are legatura c 21 decembrie???????

Lasă un comentariu