Istorie nedreapta

In istorie raman anumiti oameni, conducatori puternici, lideri, eroi, si mai putin, cei care chiar isi merita un loc.

Avem mari oameni in istorie, Alexandru cel Mare,  Napoleon Bonaparte, , Carol cel Mare, si multi altii. Pe altii ii facem sfinti, un Constantin cel Mare, un Stefan cel Mare, pe altii la loc de cinste negativa, un Hitler, un Nero, un Stalin, un Kim Jong II. Pe alti ii trecem doar asa, in revista, un Gutenberg, un Edison, un Martin Luther, un Ioan Hus, un Einstein, etc.

De ce apreciem doar anumiti oameni, de ce raman in istorie dictatorii si nu cei care chiar au contribuit cu ceva la bunastarea omenirii, cei care au lasat ceva bun urmasilor lor? Marii conducatori ai lumii in afara de faptul ca au fost dictatori si buni starategi militari, nu au lasat in spatele lor mai nimic, iar contemporanilor lor durere, saracie, moarte. Mii si mii de razboaie in istoria planetei noastre, si pentru ce? Pentru jaf sau pentru impunerea unei religii sau alta. Merita sa laudam marile razboaie mai mult decat inventiile ce au revolutionat lumea? Merita sa apreciem  geniile razboiului in loc sa apeciem luptatorii pentru dreptate, luptatori ce nu au pus mana pe arma niciodata in viata lor, ci doar cuvintele si scrisul?

Ne miram de ce copii nostrii sunt violenti de mici, cand violenta este promovata pe canalele media, dar si in cadrul educatiei. La ora de istorie citim despre marii conducatori de razboaie pagini intregi, iar despre adevaratii mari oameni doar cateva cuvinte. Si apoi mentalitatea indobitocita de comunism, in care ne era prezentata puterea poporului. Care popor? Ceata nescolita si inculta? Pai ei i-au decizii intr-o societate? Doamne fereste-ne de inculti la conducerea tarii!

Istoria nu este nedreapta, ea spune adevarul despre trecut. Dar ca orice adevara trunchiat devine nedreapta. Cei care se ocupa cu bazele istoriei, nu ar putea aloca locuri de cinste celor ce merita, iar nenorocitii istoriei sa fie trecuti doar in treacat? Eu cred ca da. si nu sustin trunchiarea istorie, dar mai putin elogiu geniului razboiului si mai mult celui al bunastarii, bine ar fi.

2 gânduri despre &8222;Istorie nedreapta&8221;

Lasă un comentariu