Atomul – știință sau ficțiune

Suntem învățați la școală că totul în jurul nostru este alcătuit din atomi. Iar atomul este cea mai mică particulă elementară.

Toată lumea știe asta. Sau în fine, toți care au fost la școală. Mai mult chiar, nimeni nu contestă existența atomilor. Și totuși, nimeni nu a văzut vreodată vreun atom.

Am căutat să descoper istoria descoperirii atomului. Și se pare că atomul este un concept, o idee, o filozofie încă din antichitate. Și atât!

Atomul este prea mic pentru a fi văzut cu ochiul liber sau cu vreun microscop. Prea mic. Atât de mic încât și existența lui se poate dovedi doar prin formule matematice. Și culmea este că prin formule matematice poți dovedi orice chiar și ceva ce nu există, precum un atom. Nu trebuie decât inventate niște formule care să „dovedească” ce vrem noi.

În mod logic știința ar trebui să fie practică. Orice lege fizică ar trebui să poată fi verificată, testată, pentru a putea fi „științific”. Atomul ca și alte concepte și teorii, de exemplu Teoria M, nu sunt științifice, pentru că nu se pot dovedi.

Astfel, indiferent de ce suntem învățați la școală, atomul deși pare științific, nu este. Bineînțeles că fiecare om poate crede în existența sau inexistența atomului, căci fără dovezi totul rămâne o chestiune de credință.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s