O idee, si cate vin de aici

Filozofie de moment, poate pentru ca e tarziu in noapte

Citesc, cum spuneam, Crima si pedeapsa. Cate un pic, asa ca un copil ce nu poate mai mult. Am sa dau vina pe timpul scurt, asa o fi. Vad lumea mergand pe drumul ei, fiecare cum apuca, cum stie, cum a invatat, cum doreste. Fiecare este ocupat cu cate ceva, unii sa descopere, altii sa gaseasca greselile altora, altii sa fure, altii sa traiasca.

Ne irosim viata incercand sa traim. Ce paradox! Suntem plini de detoate, si nu avem nimic, iar ceea ce inca avem vom pierde curand. Ne gandim la maine, cine se gandeste, si incercam sa avem o idee vaga referitor la cum ar fi. Insa mainele ne inseala, amarnic.

Unii dintre noi, muritorii, avem oleaca de timp sa ne scuturam de unele idei pe blog. Unii o facem simplu, altii complicat. Dar o facem. Ne construim iluzii desarte, cum ca suntem parte activa a societatii, fie ea si virtuala. Pana la un punct desigur, cand vom gasi ceva mai bun de facut si vom arunca cu laptopul de perete, si vom renunta la blog si la tot ce inseamna comunicare online.

Insa o idee. O idee, si totul prinde aripi. Nu putine au fost cazurile cand de la o idee am ajuns in culmea exaltarii, si a visarii dincolo de fericire. Cu toate ca habar nu am ce inseamna fericirea adevarata, si poate ca nu o voi afla in viata asta niciodata. Orice idee noua si atragatoare ma face sa vibrez, insa nu rare au fost ocaziile cand ideea s-a dovedit gresita, sau efectul ei s-a disipat incet, incet, precum fumul de tigara.

La 34 de ani, o jumatate de viata de om, inca mai tragi speranta de mai bine, de nici nu stiu ce, dar mai tragi. Insa daca ma gandesc ca jumatatea asta a trecut ca ieri, si intr-un viitor maine voi constata ca a trecut si cealalta jumatate, si ma voi intreba: „cand am trait?”, nu voi putea raspunde. Caci zilele trec greu (unele zile), dar anii zboara mai iute decat vantul, si ce a fost azi, cu tot farmecul, eroismul si mandria realizarii in sine, se duce, dispare in neant, ca si cand nu ar fi fost nimic.

La fel si oamenii. oameni pe care i-am avut langa mine, oameni cu care am mancat o bucata de paine. Unii s-au dus la loc de odihna, fara a putea intelege de ce. Altii isi asteapta randul, ca si noi toti de altfel. Caci ne trezim goi intr-o lume rece si plecam tot goi dintr-o lumea pe care am incalzit-o cu fiinta noastra. Ramanem pana in clipa mortii cu speranta ca poate dincolo de mormant va fi ceva, ceva despre care Biblia zice: judecata de apoi. Dar nu toti avem puterea si dorinta sa ne gandim la asta. Multi acceptam moartea ca facand parte din ciclul nesfarsit al vietii. Cu toate ca pare trist, acest ciclu, si fara sens.

O idee de mai bine, de viitor, poate, in vise, caci visele ne fac fericiti, mult mai fericiti decat suntem in realitate. Sa se rezume totul la vis? Si de ar fi asa, la ce bun sa mai traim? Nu. Probabil ca, asa cum fiece atom din lumea asta isi are rolul sau, si noi avem un rol, un rol pe care nu il intelegem, dar il avem. Nu stiu cu ce ne incanta asta, dar pana la urma, ce vrem? Ce vrem de la viata? Ne pasa de Matrice? Ne pasa de libertate, adevar, dreptate? DA, cu siguranta ca da, in momentul in care se atinge de ce este al nostru, sau mai bine zis, de ceea ce noi consideram ca este al nostru.

Insa, adevarul este ca doar ideea este a noastra. Ca noi oamenii nu putem face nimic, tot ce vedem ca realizari sunt de fapt prelucrari a ceva deja existent, noi producem doar idei. Si poate ca, o singura idee este suficienta. Numai sa fie o idee buna.

Anunțuri

2 Responses to “O idee, si cate vin de aici”


  1. 1 pinguu 06/02/2012 la 03:19

    Al 2-lea paragraf e atat de adevarat ca te lasa fara cuvinte.
    Timpul..prea nu stim sa ne folosim de el, sa il traim asa cum ar trebui.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 143,081 hits

Top click-uri

  • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: