Meserii si meserii

Este bine ca un om sa stie mai multe meserii, nu doar una. Desi nemtii au o vorba: „una si buna”, la extrema opusa despre roman se spune ca au 99 de meserii, dar nu stie nici una bine.

Ei, nu este chiar asa. Cei mai multi romani au prins dupa ’89 gustul nemtesc, adaptat: o singura meserie„, dar nici aia bine. Cum traim in vreme de criza economica, nesiguranta unui job este o certitudine. Asa ca, dupa cum spuneam mai sus, este bine sa avem mai multe meserii, adica sa stim sa facem mai multe, caci nu se stie niciodata.

In vremea veche, adica pana la revolutie, in Romania exista mii de strungari profesionisti si alte mii mai asa, de umplutura. Dar toti aveau jobul asigurat. Apoi revolutia industriala, mai bine zis cea automatizata a facut ca aceasta meserie sa nu se mai caute. La fel au patiti si multi tamplari, caci evolutia ne-a scos in prim-plan termopanele, si … cine s-a reprofilat bine, cine nu: nu.

Multe meserii ce par sigure astazi maine vor deveni istorie, si nu ma refer peste 20 de ani, ci poate chiar de anul viitor. Asa ca, vrem – nu vrem, trebuie sa invatam si altceva. O secretara tanara si frumoasa maine va deveni mai putin tanara si mai putin frumoasa, asa ca in loc sa mearga la matura – dar nici acolo nu e usor de gasit un job – ar trebui sa invete si altceva decat sa raspunda la telefoane, sa faca cafeaua si sa zambeasca non-stop.

Bine e ca omul sa stie cat mai multe, opus stilului nemtesc, caci nemtii au dus-o bine cu acest stil al lor de „una si buna”, numai ca va veni ziua cand romanii, albanezii si turcii nu vor mai vrea sa ii slugareasca, iar atunci vor da din greu, foarte greu, caci ei practic sunt hadicapati. Nemtii nu stiu decat sa faca un lucru, iar daca acel lucru nu se mai cauta ii gasesti la coada la somaj plangandu-si de mila.

Si de ce sa nu recunoastem: romanul s-ar descurca boiereste cu un salariu nemtesc, insa neamtul ar crapa de foame cu un salariu romanesc.

Reclame

16 Responses to “Meserii si meserii”


 1. 1 D-Petre 14/11/2011 la 13:37

  In general omul e un „animal” adaptabil 🙂
  Trebuie sa mai si vrei sa inveti cate ceva nou sau poti alege sa-ti plingi singur de mila pe propriul umar.

  • 2 Derscanu 14/11/2011 la 13:58

   Nu stiu cum un om la 50 de ani mai poate invata ceva nou. Poate ar prinde el cateva chestii dar in nici un caz nu putem spune ca va mai invata. Este adevarat ca sunt si exceptii, dar putine. Se zice ca omul cat traieste invata, asa este, doar ca dupa o varsata … este mai greu si mai apare si plafonarea.

 2. 5 Bucur 14/11/2011 la 17:47

  sincer cunosc in mare parte vreo 4-5 meserii si practic doar una :))

 3. 7 Scrie 14/11/2011 la 22:08

  Majoritatea secretarelor tinere reusesc sa puna laba pe sefu inainte sa imbatranesca, asa ca ai nimerit-o prost cu exemplul!

 4. 9 Bogzilla 14/11/2011 la 22:34

  eu zic ca-i mai bine sa stii una si bine. e greu sa fi si zugrav si depanator pc in acelasi timp

  • 10 Derscanu 14/11/2011 la 23:03

   E greu dar e bine pentru psihic, cand ma satur de p.c.-uri mai dau cu lavabila, cand ma satur de lavabila mai repar un p.c. 🙂
   Sau, meserii mai apropiate, nu stiu..

 5. 11 D-Petre 15/11/2011 la 10:28

  Prin 1985 te cam obligau sa mai faci o meserie – era politica de „construire” a omului nou multilateral dezvoltat si policalificat. 🙂 si in buna traditie romaneasca, acasa, fiecare invata si sa dea cu var pe pereti, si sa repare balamaua la o usa sau sa repare tocul la un pantof.
  Dupa 1990 am inceput sa invatam sa instalam un sistem de operare, sa mai adaugam niste rami pe placa de baza …

 6. 13 Boogie 15/11/2011 la 18:07

  E bine sa ai calificari in mai multe domenii, dar sa nu le ai degeaba. Adica sa stii sa faci tot ceea ce scrie pe foaia aia acolo, nu doar una si buna, pentru ca restul sunt de umplutura, sa dea bine in CV.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

 • 146,940 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: