60% din romani cred in deochi

Romanii crede ca exista:
Suflet 88%
Pacat 87%
Rai 79%
Iad 75%
Diavolul 70%
Miracole 64%
Judecata de apoi 63%
Viaţa de după moarte 53%
Deochi 60%
Oameni cu puteri speciale (prezicatori, tamaduitori,clarvazatori) 47%
Talisman 28%
Astrologie, zodii, horoscop 25%
Extraterestri 23%
Reincarnare 18%

sursa: ziare.com-link 1, link 2

Ciferele sunt cam trase de urechi, insa reprezinta ceva din credinta romanilor. La intrebarea: crede-ti ca exista Dumnezeu? 94 din respondenti au zis DA.

Sa ne bucure aceste informatii sau nu? Daca macar jumatate din cei ce au raspuns afirmativ ar fi si credinciosi: ce tara ar fi Romania! Insa marea majoritate sustin existenta unui Dumnezeu din ignoranta, din obisnuinta(caci asa au auzit pe batrani). Atat timp cat deochiul si horoscopul sunt surse de credinta intelegem ca cea mai mare parte a celor intervievati sunt dusi de val, ei nu au o opinie personala, nu stiu sa explice de ce cred sau nu cred, nu cauta si nu au cautat niciodata un raspuns existential.

Vreme de mii de ani omenirea a fost condusa de religii, oricare ar fi fost ele. Si omul nu concepea inexistenta unei forte dincolo de ceea ce cunostem. Apoi evolutionistii au vrut sa inlature credinta in divinitate, si multi adepti ai lor le-au impartasit ideile fara dovezi, doar prin credinta, o credinta bazata mai mult pe dorinta de a nu accepta ceva dincolo de vizibil, inlaturand pe Dumnezeu din mintea lor.

Romanii se considera crestini, dar nu sunt. Nu au cum. Prin semnul crucii in fata bisericii si prin simpla credinta in faptul ca undeva, acolo sus, exista un Dumnezeu, nu se poate. Crestinism inseamna mult mai mult. Plus ca atat timp cat deochiul, o superstitie pagana, este inca acceptata de majoritatea romanilor, crestinismul este doar cu numele.

Adevarul este ca 90% din romani cred in ceva (orice ar fi acel ceva) detasat, fara implicare, fara a incerca sa inteleaga de ce o fac, pur si simplu o fac, si atat. Distant, fara implicatii, fara dovezi, fara logica, din simpla obisnuinta si de ce nu: din ignoranta.

Daca stam sa cugetam la acest tip de credinta, o credinta periferica, vom constata ca: de cat un crestin de ochii lumii mai bine un atesit convins. Nu, nu sustin ateismul, insa de ce sa ne mai numim crestini, ca tara, atat timp cat habar nu avem in cine credem si de ce o facem?

Reclame

3 Responses to “60% din romani cred in deochi”


 1. 1 D-Petre 04/11/2011 la 16:58

  Un sondaj care evidentiaza paradoxurile societatii romanesti … cu toate ca am mari dubii legate de corectitudinea sondajului respectiv.

  • 2 derscanu 04/11/2011 la 18:30

   Si eu am dubii in legatura cu sondajul, totusi ceva, ceva spune el.
   Ma intreb oare ce ar fi raspuns romanii la intrebarea:

   Te consideri un om destept?

 2. 3 Bucur 05/11/2011 la 10:24

  94% au spus cred ca exista Dumnezeu si doar atat dar sa creada in Isus Hristos fiul Lui cum ar trebuii sunt cativa,poate cateva mii din atatea milioane.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

 • 147,371 hits

Top click-uri

 • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: