Ce este pacatul?

Pacatul este un cuvant pe care il folosim extrem de des. Exemplu: „este pacat ca nu ai luat examenul” , „pacat ca s-a inchis fabrica” , „mare pacat ca te-ai certat cu parintii tai” , „ce pacat! daca reuseai…

Il folosim des, dar nu prea este acesta intelesul exact al acestui cuvant. In crestinism pacatul inseamna: incalcarea legilor Divine. Si care lege ar putea fi incalcata, una despre care nu am auzit? In nici un caz! Decalogul, cel pe care l-am auzit mereu si despre care auzim si fara sa vrem.

Multi oameni isi pun intrebarea: „dar cei care traiesc in jungla cum vor sti ei de legile Divine?”. Ei bine raspunsul se afla in mintea lor, caci Dumnezeu a pus aceasta lege in mintea omului. Exista oameni care fara sa aiba habar de Dumnezeu si cele sfinte stiu ca este ceva rau sa minti, sa furi, sa ucizi. Nimeni nu este in necunostinta.

Totusi, sa presupunem ca cineva incalca legea, ce se intampla? Este ca si cum fara sa cunostem legile energiei electrice punem mana pe un cablu dezizolat avand tensiune pe el. Ce ar putea sa se intample? Faptul ca nu am cunoscut aceste legi nu ne va scapa de efecte.

Lumea imparte pacatele in: pacate mititele, pacate medii, pacate mari, pacate grave. Pacate mititele: minciuni, inselaciuni, furtisaguri marunte, pofte, etc. Pacate medii: curvie, homosexual, masturbare, etc. Pacate mari: hula, viol, incest, jaf, talharie, etc. Pacate grave: crima, genocid, etc.

Insa inaintea lui Dumnezeu orice pacat cat de mititel l-am vedea noi este tot un pacat, tot o incalcare a legii. Trebuie sa retinem faptul ca Adam si Eva au fost izgoniti din Rai pentru un pacat ce noua ni s-ar parea extrem de mic. Iata ce scrie Biblia despre pacat:

Oricine făptuieşte păcatul săvârşeşte şi nelegiuirea, şi păcatul este nelegiuirea. (I Ioan cap. 3, ver. 4)
Orice nedreptate este păcat, dar este şi păcat care nu e de moarte. (I Ioan cap. 5, ver.17)
Pentru că plata păcatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viaţa veşnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru. (Romani capitolul. 6, ver. 23)  sursa: bibliaortodoxa.ro

Pacatul de neiertat, hula impotriva Duhului Sfant
Oricui va spune vreun cuvânt împotriva Fiului Omului, i se va ierta; dar celui ce va huli împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta. (Luca cap. 12, vers. 10)

Oare daca un om in prostia lui a injurat de toti sfintii si de Dumnezeu, dar si de Duhul Sfant, nu i se va ierta niciodata? Personal nu am auzit pe nimeni sa injure de Duhul Sfant, probabil pentru faptul ca cei mai multi oameni nu stiu cine este Duhul Sfant. Insa nu este normal sa il intelegem pe Dumnezeu ca pe un tiran, nici macar ca pe un simplu om, ce are tendinte de razbunare. Un Dumnezeu razbunator ar fi sters omenirea definitiv inca de la primul pacat, din Eden. Dar nu, Dumnezeu a ales o alta cale:
Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. (Ioan capitolul 3, versul.16).

Cum se manifesta Duhul Sfant in viata oamenilor?

Sa ni-l imaginam ca pe un duh, un vant, o adiere? De ce nu? O adiere a divinitatii. Caci noi nu vom putea explica niciodata natura Divinitatii, nici nu se merita a incerca, caci suntem insignifianti de mici in comparatie ce Cel Atotputernic.  Daca vom merge intr-o padure, intr-o zona plina de milioane de furnici, si vom pasi printre ele, peste ele, totusi ele in limitele existentei lor nu ne vor observa. Nu ar avea cum, nu au conceptul. Asa si noi, din nimicnicia noastra niciodata nu vom putea intelege ceva ce ne depaseste in toate.

Duhul Sfant este cel care ne sopteste lin la urechea constiinte ce sa facem, ce cale sa urmam. Bineinteles ca are si un inamic, un opozant, care ne sopteste ce sa facem (raul). Prin constiinta Duhul Sfant ne vorbeste, noi putem alege sa il ascultam sau. Dar ca si un om ce isi pune castile pe ureche, dupa un timp i se va parea ca volumul este slab, asa ca va da din ce in ce mai are pana va surzi de tot. Duhul Sfant nu se rasteste la noi, el ne sopteste incet, dar noi nu vrem sa ascultam, ii intoarcem spatele, asa ca el trebuie sa ridice un pic volumul. Si azi asa, maine asa, pana in ziua in care indiferent cat de tare ar sopti noi nu il vom mai auzi, caci am surzit de tot, am atrofiat constiinta in asa hal incat nu mai putem distinge binele de rau, incat va ajunge sa spuna ca cele de la Dumnezeu vin de la diavol si invers.

Intorcand mereu spatele sfaturilor Divine noi hulim impotriva Duhului Sfant, un pacat ce nu va putea fi iertat in veci. Nu pentru faptul ca nu ar vrea Dumnezeu sa ierte, ci pentru ca persistenta in neascultare face pe om sa nu mai aiba nici o placere in ascultare. Dumnezeu ar vrea ca toti sa fim iertati de pacate, caci pentru asta Fiul Sau a murit pe cruce, dar decizia apartine omului, caci Dumnezeu a facut deja totul.

Insa hulind prin neascultare zi de zi impotriva sfaturilor Duhului Sfant constiinta omului se solidifica in rau, si daca Dumnezeu ar pune un om ce a devenit una cu pacatul in Imparatia Sa, totul ar fi compromis. Caci pacatul trebuie eradicat definitiv, plus ca nici pacatosul nu ar putea fi fericit printre sfinti. Este ca si cum un pacatos il pui sa stea intr-o casa de credinciosi, fara manele, fara droguri, fara barfa, fara glume prosate, fara bautura, etc, acest om va dori sa fuga cat mai repede de acolo.

Reclame

2 Responses to “Ce este pacatul?”


  1. 1 Isis 26/08/2011 la 00:00

    Eu am citit undeva ca cel mai mare pacat al unui om este… lipsa de imaginatie! 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 146,940 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: