Are omenirea nevoie de un Superman?

Desi plictisitor, filmul Reintoarcerea lui Superman, are un anume efect asupra oamenilor. Unii oameni ar dori sa existe un superman, altii doresc sa fie ei insusi supermani.

Si totusi, intrebarea lui Luis: „are lumea nevoie de Superman?”, este intemeiata sau nu? Vom vedea, filmul a raspuns afirmativ, dar fiind film, fiind la discretia scenaristilor, adevarul poate fi modelat conform cu opinia lor.

Filmul il prezinta pe Superman ca fiind un zeu. Idea nu este noua, in multe filme vedem zei luptand cu raul in favoarea omului slab si muritor, a se vedea: Hercule, si altele.

Considerand ca ar exista un Superman, care ar face multe lucruri bune in lumea noastra tulbure, ar putea el sa rezolve doua situatii catastrofale simultan? Probabil ca nu, de fapt sigur nu, caci si de ar zbura cu viteza luminii tot nu poate rezolva doua  situatii grave din locatii diferite intr-o singura secunda. Aceasta atributie apartine doar unui zeu superior, un zeu ce nu este limitat la spatiu si timp, doar ca acest zeu nu poate fi inteles de om, deci nici existent. Oameni vor un zeu limitat in putere, un fel de om atotputernic, dar tot om, un om care se aseamana cu noi, care simte ca noi, si care de ce nu, intr-o anume situatie poate gresi ca si noi. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca un semizeu, om-zeu, ar putea sa devina razbunator in anumite circumstante, moment in care poate spulbera omenirea intr-o clipa.

Oamenii nu au nevoie de un Dumnezeu atotputernic, dincolo de barierele spatiului si ale timpului, un Dumnezeu care  ne-a creat, care si-a sacrificat fiul pentru noi, care ne invata sa nu pacatuim, care ne-a promis o recompensa undeva intr-un viitor nestiut, noi vrem un zeu actual, care sa ne ajute aici si acum, nu in viitor.

Avem nevoie de eroi?

Am scris cu cateva zile in urma un articol despre eroi (merita-sa-fii-erou?). Dar avem nevoie de ei? De ce? De ce am avea nevoie de ei? De ce nu ne putem descurca singuri?

Aud mereu oameni care nu prea au obiceiul sa gandeasca prea mult, spunand ca ei s-ar descurca si fara politie. Asa sa fie? Cum s-ar descurca ei fara politie? Mergand cu parul in mana, cu sabia de gat si pistolul la centura? Mergand in grup de cate o suta pe strada? Asta se poate numi descurcare? Asta se poate numi viata?

Altii si mai inteligenti, sustin ca omul poate avansa spiritual atat de mult incat sa devina zeu. Aceiasi minciuna pe care diavolul i-a soptit-o Evei in Eden: „nu veti muri, veti deveni ca Dumnezeu”. Oricat am avansa spiritual noi nu vom fi niciodata ca Dumnezeu, fie ca alegem sa credem in existenta Lui sau nu, cuvantul: „Dumnezeu” este ceva ce indica o forta dincolo de imaginatia noastra, bolnava cateodata.

Da. Avem nevoie de eroi. Avem nevoie de eroi pentru a ne reaminti ce inseamna bunatatea, altruismul, sacrificiul de sine. Nu avem nevoie de un erou care nu moare niciodata, caci daca nu moare nu se poate sacrifica, iar ceea ce face el nu poate avea nici a mia parte din valoare unui singur muritor de rand ce isi risca viata intr-un incediu, sau intr-un tunel ce sta sa se prabuseasca, in salvarea altor vietii.

Un Superman care ne face sa uitam de adevaratii eroii, de cei care nu au viata personala, sau daca o au le este intrerupta mereu si mereu de telefonul ce ii cheama la datorie, datoria de a salva vieti, riscandu-le pe ale lor. Uitam de adevaratii eroi, cei ce traiesc langa noi, caci stam mereu cu gatul pe sus dupa un semizeu ce poate ne va salva sau nu.

Din totdeauna omul a avut nevoie de modele, iar Superman pare a fi unul dintre cele mai reusite. Europa si America pot fi la picioarele lui, caci lumea a uitat de Hristos, a uitat de ce sarbatorim Pastele, a uitat faptul ca Fiul Lui Dumnezeu a murit pentru noi. Ce interes sa avem pentru un tamplar ucis pe o cruce acum 2000 de ani, cand avem un alt exemplu, mai uman: Superman?

Si totusi, Superman nu va salva viata intotdeauna, caci el nu este stapan peste viata. Daca crezi in Dumnezeu Superman te va indeparta de El, iar daca nu crezi in Dumnezeu Superman te va priva de instinctele tale de supravietuire, caci asteptand mereu sa vina din cer sa te salveze nu vei mai stii nici sa traversezi strada.

Anunțuri

2 Responses to “Are omenirea nevoie de un Superman?”


  1. 1 Bucur 21/08/2011 la 08:46

    lung dar bun acest articol.Ca de obicei 🙂

  2. 2 Bucur 21/08/2011 la 08:47

    P.s. Lumea are nevoie de Cuvantul lui Dumnezeu.Nu de eroi din filme care sunt facuti doar sa iasa profita pentru unii si altii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 143,081 hits

Top click-uri

  • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: