Publicat în educatie

Inversarea valorilor si efectul de turma

In tramvai se urca o tanara fata. Poate avea 20 de ani, poate nu. Frumoasa foc, dar… Fusta ei era cam intrata la apa, iar cerceii pusi aiurea: unul deasupra ochiului, altul in nas. Era culmea sa o intreb: „nu cumva ai confundat urechea cu ochiul?”, bine ca nu am facut-o, caci eu deveneam ciudatul.

Probabil ca peste 20 de ani va fi ceva ciudat sa porti cercei in ureche, sau ceasul la mana, cine stie?

Munca, bratara de aur

Pe timpul comunismului eram intoxicati cu multe idei ciudate, printre care si faptul ca mai mare onoare este sa fii simplu muncitor decat intelectul. Nu stiu cati oameni chiar credeau acest lucru, adica, cati oameni visau ca fiul lor sa fie un mare strungar, sau fiica lor sa fie o croitoreasa.

Cu timpul insa, ceva s-a intamplat, conform cu ceea ce scria intr-un manual scolar:

-Ionescu, ce este tatal tau?

  -Tatal meu este cel ce vindeca pe oricine. Adica medic.

-Bine Ionescu!, stai jos. Dar tatal tau Georgescule?

   -Tatal meu este cel care face sa mearga lucrurile. Adica inginer.

-Bine mai Georgescule, stai jos! Dar al tau Tomescu?

   -Fara tatal meu tatal lui Ionescu si Georgescu nu ar avea ce face.

-Cum asa Tomescu? Ce este tatal tau?

     -Muncitor.

-Bravo Tomescu!

Nu! Oamenii nu au indragit munca de jos prin astfel de propaganda, doar s-a creat o prapastie mare intre muncitorime si „carturari” (oamenii imbracati curat).

Cum oare ar fi aratat socialismul din Romania daca promova medicii sau fizicienii, cand insusi sefului partidului si al tarii era al’ mai mare cismar, o meserie nobila, dar nepromovata?

Si din toata indobitocirea aia comunista vedem efectele acum, dupa zeci de ani. Atunci era promo la muncitorime, acum la invarteli financiare. Si probabil ca am putea da vina pe faptul ca: „asa erau vremurile atunci, si altfel sunt acum„, doar ca ceva mai grav urmeaza.

La inceput doar teribilistii isi puneau cercei in nas, apoi mai multi, mai multi, de obicei tineri, si nu fac referire doar la Romania, caci fiecare tara a avut un curs ce pare diferit, dar in esenta e asemanator.  Nu cerceii sunt problema, ci miile de variante ale diversitatii. Caci in viitorul nu prea indepartat vom prinde ideea ca: „nu conteaza cat de lung ai parul…” si conteaza ca tie sa iti placa.

In SUA din ce in ce mai multe state au acordat  homosexualilor dreptul la casatorie. Ce este casatoria? Cine mai stie? Probabil ca in ritmul asta isi va pierde valoarea definitiv. Lucrurile se schimba, vremurile se schimba. Iar cei ce atrag atentia asupra gravitatii lor sunt considerati ciudati, tare ciudati.

Caci nu cerceii sunt problema, ci faptul ca totul capata un sens nou, o inversare a valorilor ce ne fac ceea ce suntem: marea familie umana. Caci astazi pare ceva banal sa iti pui cercei in nas, maine va fi ceva banal ca un copil sa aiba doi tati, si intr-o zi, fara sa ne dam seama vom intra in colaps, un colaps al identitatii umane.

Iar acest lucru vine ca efect al cauzei: suntem o mare turma de oi.

sursa img: link

 

Reclame

Autor:

Mereu in razboi cu timpul, de obicei el invinge.

Un gând despre „Inversarea valorilor si efectul de turma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s