De ce nu ma asculta copilul?

Iata o intrebare destul de dificila, o intrebare la care nici specialistii cei mai renumiti nu au gasit un raspuns adecvat care sa se potrivesca oricarei situatii. Si asta pentru ca nu exista parinti identici, nici copii trasi la indigo.
Pentru un parinte pus in fata unei astfel de dileme: „de ce nu ma asculta copilul?”, raspunsul poate veni, destul de greu, in urma studierii fenomenului din viata altor parinti care intampina probleme asemanatoare. Unii copii sunt mai irascibili, altii mai introvertiti, unii copii sunt lenesi, altii prea activi, unii copii nu pot intelege exact ceea ce le cere parintele, iar alti copii uita „de la mana pana la gura”.
Sa analizam:
Irascibili
Indiferent de ce se intampla in jurul sau, fara a avea importanta prea mare si fara a avea o intelegere a faptului in sine, copilul este irascibil din senin. Nu faptul ca ceva sau cineva il supara, ci o simpla pornire, un impusl ce il determina sa devina violent, o rabufnire a energiei canalizata in acest fel.
Solutia in acest caz este: efortul fizic sporit. Astfel incat copilul sa isi consume acea energia  ce ar duce la reactii violente. Cu siguranta ca in functie de caz copilul va fi invatat sa asculte de respect nu de bataie, caci in special in cazul copiilor irascibili, bataia este cea mai gresita solutie de educare.
Introvertiti
Ei bine, nu toti oamenii sunt deschisi, si nici toti copii nu sunt in stare sa isi exprime sentimente dezinvolt. Cei mai multi copii introvertiti tin in ei ceea ce ii supara. Acest lucru ii face pe parinti sa considere ca odrasla lor este cea mai cuminte, dar doar simplul fapt ca un copil nu spune pe nume ce il deranjeaza nu insemna ca totul este O.K.
In astfel de situatii parintele ramane uimit: „de ce nu o fi ascultat copilul cand i-am spus sa faca/sa nu faca asta?”
Copilul trebuie invata sa isi exprime sentimentele, sa aiba opinii, sa aiba incredere in parintele sau.
Lenesi
Copii lenesi au energie mult sub normal, si acest fapt il face sa mearga mai incet, sa se miste, sa gandeasca si sa actioneze lent. Parintii de multe ori interpreteaza acest fapt ca o impotrivire fatisa, insa lucrurile nu stau chiar asa. Daca un copil nu poate mai mult el nu trebuie fortat.
Alti copii sunt prea activi, nu pot intelege sau pur si simplu nu au o memorie buna. Fiecare in parte trebuie analizat, si gasita solutia optima.
Atentie! Toata aceste sfaturi nu reprezinta o autorita in materie pediatrica, ci experienta mea cu copiii. Fiecare cititor va analiza si deccide ceea ce considera de cuvinta.

Anunțuri

2 Responses to “De ce nu ma asculta copilul?”


  1. 1 Isis 01/08/2011 la 16:20

    Posibil si ca parintele nu stie sa se faca ascultat.

  2. 2 Jorjette 02/08/2011 la 18:50

    Să asculte ce??? Limitările unui părinte şi regulile acestuia? Nu fă aia şi nu e voie aia? Ce să asculte?

    Nici eu n-as putea să-mi ascult părinti la cate de multe tipare au si la cat de multechestii car dupa ei, problema este ca parintii nu fac nimic pentru a se schimba si isi dadacesc copii si ii educa in asa o maniera incat iese exact ceea ce nu vor ei sa iasa, dar ies exact ceea ce sunt si parintii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 143,080 hits

Top click-uri

  • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: