Sclavia, oranduire sociala

Traiam in Romania anilor 2011 si suntem invatati inca de mici cu faptul ca avem drepturi, ca avem libertati si indatoriri. Ne este greu sa intelegem ce inseamna sclavie, desi acest lucru nu inseamna ca nu vom fi nepasatori la ce a fost si ce va mai fi. Ne indisplace atunci cand ceilalti trec peste deciziile noastre, cand ne incalca intimitatea sau drepturile, drepturi ce consideram noi ca ni se cuvin in mod normal.

In istoria lumii noastre au fost multe lucruri negative, dar daca este ceva de care trebuie sa ne fie rusine cu adevarat, acest lucru este SCLAVIA. Despre situatia grea, si grea este putin spus, disperata, a sclavilor s-au scris tone de maculatura, fara a aduce prea multa intelegere si compasiune fata de cei pe care nu ii cunoastem, nu i-am intalnit niciodata; deci ce treaba avem noi cu ei?

Ce oare a determinat pe primii oameni sa fie atat de rai cu semenii lor incat prin forta sa ii priveze de bunul cel mai de pret: LIBERTATEA? Caci a considera sclavia ca fiind “de cand lumea si Pamantul” este o greseala, fiecare lucru si actiune trebuie sa aiba un inceput.

Vom exclude din start ideea conform careia omul din pestera a observat el ca e mai bine sa ii aduca altcineva vanat sau fructe malaiete. Pentru ca teoria evolutiei omului din maimute si apoi trecerea prin sute de mii de ani de la animal la om nu are nici o logica, vom apela la teoria creationista, acea teorie conform careia o forta supranaturala, Dumnezeu, a creat viata in Univers si pe Terra. Si ne intrebam:

-daca Dumnezeu a creat pe primii oameni in gradina Eden, acel loc mirific, fara pacat, cum au reusit urmasii lui Adam si Eva, la doar cateva zeci de ani de la caderea in pacat sa comita astfel de atrocitati?

Probabil ca pentru cei ce au vage notiuni de religie crestina raspunsul ar fi: pacatul. Si totusi, acest cuvant: pacat, este prea vag, prea generalist, fara a oferi explicatii satisfacatoare.  Cum se face ca omenirea inmultindu-se relativ repede, a acceptat acest pacat impotriva umanitatii, adica impotriva ei insesi? Caci sclavia in esenta ei este un cancer ce consuma gazda, iar sclavia in sanul umanitatii avea sa roada si sa distruga insusi notiunea de umanitate, lucru ce s-a intamplat pana chiar in vremurile noastre.

Sa nu credem ca daca astazi, in 2011, suntem liberi, acest lucru dovedeste ca suntem cu adevart liberi sau ca intelegem pe deplin ce inseamna omenie! Atatia ani, atatea secole de sclavie, e si normal ca societatea in care traim sa fie una fara principii, fara valori, fara orizonturi, fara viitor. Ne leganam dusi de valul zilei de azi, iar mainele e prea departe pentru a ne mai bate capul cu el.

Cand omul a vazut ce bine e sa stai si primesti totul pe de-a gata, a decis ca asa vrea sa traiasca, iar cei slabi aveau sa fie dominati de cei puternici. Daca privim in lumea animalelor vom vedea cum cei puternici impart prada iar cei slabi se multumesc cu ramasitele. Si omul deasemenea. Cei tari, uniti in haite au cucerit, au luat sclavi, au distrus spiritul uman, au desfiintat chipul lui Dumnezeu din fiinta umana, transformand pe semeni de ai lor in masinarii gata de a le satisface poftele lor.

Cu timpul sclavia a devenit generalizata, iar omenirea a inteles ca este ceva normal, ca cel tare stapaneste total peste cel slab. Si totusi!!!! Cine este vinovat de aparitia sclaviei? Cel ce transforma oamenii in sclavi sau oamenii ce acceptau de voie – de nevoie sa fie sclavi?    Caci daca sclavii se revoltau zi de zi, intr-un final fie mureau fie scapau de lanturi, dar ei au ales robia, jugul.

Aceasta problema este si va ramane o controvesra filozofica, caci daca acei sclavi alegeau sa moara decat sa isi piarda libertatea ei nu ar fi avut urmasi, iar omenirea astazi ar fi fost saraca, saraca, saraca.   Dar poate mintea noastra limitata sa inteleaga toate implicatiile acestei dileme?

Sa luam cazul sclavilor din Brazilia. Acolo sclavia a fost la ea acasa pentru multe secole, chiar Biserica, acea institutie ce trebuia sa lupte pentru drepturile copiilor lui Dumnezeu a fost cea ce a sustinut moralitatea sclaviei. Astazi sut milioane de crestini ce merg la Biserica si care sustin sus si tare cum ca institutia bisericeasca nu poate gresi, insa sclavia intarita de Biserica dovedeste exact contrariul.

Sclavii erau adusi in specia din zona Africii, rapiti de pe pamanturile lor, deopotriva barbati, femei, copii, si imbarcati pe vapoare. De multe ori, pe vapor se triau viitorii sclavi. Cei ce pareau apti de munca erau dati deoparte iar ceilalti legati intrei ei si aruncati in ocean, la moarte. Cei apti de munca sau pentru alte activitati erau apoi dusi la targul de sclavi si vanduti ca vacile, ei ajungeau apoi pe plantatii si erau munciti pana la moarte.

Si astazi, dupa sute de ani, urmasii unor sclavi sunt geniile de care are nevoie societatea, multi dintre ei au ajuns in functii cheie, de multi dintre ei depind milioane de oameni. Si asta pentru ca sclavii din trecut au inghitit paharul amar al suferintei, o suferinta ce doare si ce nu poate fi alinata decat prin speranta ca odata si oadata fii fiilor lor vor fi liberi.

Anunțuri

7 Responses to “Sclavia, oranduire sociala”


 1. 1 Pato Basil 15/05/2011 la 11:15

  sclavii au existat, exista si cred ca vor exista:( probabil asa trebui sa fie… nu stiu ce sa zic sunt impotriva sclaviei de orice fel. Dar se pare ca nu se poate eradica, este cred dictata de la nivel inalt unde se duce si profitul de pe urma exploatarii lor.

 2. 2 numarul1 15/05/2011 la 12:09

  Societatea sclavagista a existat si poate ar fi si in zilele noastre daca nu am avea acces la informare.
  Nu se stie ce va fi in viitor.

 3. 3 Bucur 18/05/2011 la 05:34

  atata timp cat va exista pacatul va exista si sclavia.Pana la venirea Domnului care va restabili totul cum a fost la inceputul creatiei trebuie sa supotam starea asta de pacat…

 4. 4 Anca 19/05/2011 la 15:55

  De ce oare o fi lumea asa de rea? De ce nu ne putem intelege, respecta, si iubi?
  Sclavia este apogeul egoismului si rautatii umane.

 5. 5 Val33ntyn 22/05/2011 la 10:15

  Atata timp ce platim impozite si intretinere odata ce am dat bani pe casa/apartament tot sclavi ne numim.

 6. 6 adriank 22/05/2011 la 11:17

  sclavii au avut un rol foarte important la dezvoltarea societatii. Cred eu ca fara ei, fara aportul lor nu s-ar fi facut/construit nici jumatate din realizarile/constructiile de astazi. Eu sincer nu cred ca inventarea sclavagismului a fost o idee rea. Intradevar foarte multi au suferit si probabil mai sufera, insa pentru a realiza ceva maret este nevoie de multe sacrificii.

  Eu unul oricum nu ma consider sclav si n-as accepta sa fiu. Prefer sa mor decat sa fiu dirijat de niste minti profitoare. prefer sa fiu unul din acele minti.

 7. 7 Friv 23/05/2011 la 09:17

  Noi românii credem că totul ni se cuvine,dar nu oferim nimic in schimb.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

 • 143,080 hits

Top click-uri

 • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: