Munca constructiva

Exista mai multe tipuri de munca, de activitati: munca din obligatie (pe salariu), munca domestica, munca de placere (cu plata sau fara – hobby).

Munca constructiva este reprezentata de orice activitate ce aduce cu sine anumite avantaje profesionale, un castig personal sau de grup. Munca constructiva nu va aduce cu sine probleme de ordin medical, psihic, social, etc., spre deosebire de munca distructiva, caci dupa cum este si numita, ea aduce distrugere fizica sau de alta natura.

Persoanele care muncesca in medii toxice sau periculoase, sunt supuse efectelor distructive. Sa luam exemplul minerilor, o meserie ce nu prea mai este folosita. Minerii traiesc in cea mai mare parte a vietii in subteran, printre pericole, prin mizerie si praf, cu frica unuei surupari de pamant in gand, cu sudoarea amestecata cu praful de roca si carbune, cu plamanii imbibati de tot felul de toxine, etc. O viata nu tocmai roz, fara perspectivele unui viitor mai bun, de multe ori necazul fiind inecat in alcool. Iar cand obositi si fara vlaga ies la suprafata ei nu mai vad viata cu ochii unui om normal, plafonarea, indiferenta, devin reguli ale unei vietii ce trece aproape fara sens pe langa ei.

Munca costructiva insa aduce cu sine o multumire sufleteasca, intocmai ca a omului ce a realizat ceva de care este mandru ( nu ma refer aici la mandria nociva, ci la acel sentiment uman, simplu si inconet).Voi lua pentru acest caz exemplul unui pomicultor. As fi putut lua exemplul unei doctor chirurg, sau al unui profesor, ori pompier, oameni ce fac cu adevarat ceva in meseria lor, ceva benefic pentru cei din jur. As fi putut lua exemplul unui scriitor, dar nu, vom merge pe pomicultura, caci pentru a cultiva pomi nu iti trebuie facultati, intocmai ca in cazul minerului.

Pomicultorul odata ce a invatat in mare parte tainele meseriei lui, isi vede linistit de treaba. Respira aerul proaspat, munceste curat, vede frumusetea naturii lasate de Dumnezeu, inca frumoasa si inspiranta, si cand in toamna incepe culesul fructelor, se bucura de munca lui. Somnul pomicultorului este unul lin, fara cosmaruri, viata lui este simpla dar frumoasa, trupul lui este sanatos, mintea lui este agera, iar daca dorintele sale sunt mai presus de omul obisnuit si nu cedeaza in fata butoaielor cu tuica, putem spune ca acest om chiar traieste cu adevarat. Din munca lui, fructele culese ajung pe mesele cumparatorilor, si din banii rezultati isi cumpara cele trebuincioase lui si familiei sale.

Putem deci spune ca o anumita activitate, numita munca, este benefica sau nu, in functie de realizari, de modul in care se efectueaza munca propiu zisa, si de felul in care  reflectia ei modeleaza viata de zi cu zi.

Reclame

0 Responses to “Munca constructiva”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 144,562 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: