Marea intelepciune a Tibetului

Meditatie, Yoga, Acupunctura, si alte alea…

Un timp am crezut ca locuitorii acelor zone sunt de o intelpciune iesita din comun. Si asa si este, au o arta a medicinei total diferita de noi, ei inteleg viata altfel decat noi, si din mai in toate aspectele vietii ei fac o arta. Chiar nevoile fiziologice sunt o arta.

Insa au mai ajuns si cativa romani pe acolo, si dincolo de toata promovarea media de care tibetanii au parte, sunt varza. Iata ce imi spunea un vizitator al acelor locuri:

Daca mergi in cea mai proasta taverna din capitala vei gasi printre drojierii de acolo oameni mai destepti decat in tot Tibetul.

Si cred ca exprimarea de mai sus reprezinta adevarata stare a lucrurilor. Si mai vin si eu si intreb: atata inteligenta si intelepciune si totusi sa mori de foame? Yoga nu poate inlocui un stil de viata sanatos si o credinta vie in Dumnezeu, meditatia nu poate face mai mult bine decat cititul unei carti bune sau contemplara naturii, acupunctura nu poate lua locul medicinii clasice, si tot asa…

Intelepciunea orientala: zero. Pana si taranul cu sapa in brate stie sa citesca semnele vremii (daca soarele arde prea tare va ploua, etc.). Insa nemultumiti cu ceea ce avem visam la frumusetea unei vieti altfe, iar Tibetul pare sa aiba ceva, ceva altfel. Daca nu poti bea ceaiul decat printr-un ritual, daca nu poti fi stapan pe viata ta si iti trebuie o amuleta sau mergele „sfinte” la gat, inseamna ca tu esti devina, nu civilizatia europeana.

Daca ma insel eu, si tibetanii sunt peste noi romanii ca valoare, astept comentarii.

Un comentariu

  1. Ei traiesc intr-un fel anume, dupa anumite reguli ale naturii si as mai departe, pe cand noi,, noi traim dupa legi si atat. Nu traim spiritual, nu traim pentru „noi” traim pentru a zice ca am trait si atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s