Intre nostalgie si prostie

Mai privesc si eu pe la ‘tembelizor’, mai ascult o emisiune radio, mai citesc un ziar sau un blog….. Si am facut o alergie acuta, cand aud sau citesc despre nostalgicii vremurilor apuse.

„Era mai bine pe vremea lui Ceausescu” , „era mai bine acum 200 de ani fara poluarea si galagia asta…” , ” Ce frumos sa traiesti in perioada marilor eroi (A. Macedon, Napoleon, ETC si plosc..)” , „ce bine era in perioada cand mergeam descult prin ciulini si mancam ce apucam, purtam aceiasi itari saptamani in sir si ne distram duminica la balci  (marturia unui batran din Valcea). Si exemple sunt multe.

Daca am vrea putem gasi motive de nemultumire in orice era, in orice timp. Si daca lumea noastra ar fi doar un zambet, fara rautate, fara boli, fara probleme, tot s-ar gasi unii mai cu „mot”, (daspetii de ei) sa fie nemultumiti, cartitori si nostalgici dupa vremuri pe care nici nu le cunosc nici nu le inteleg.

Cum oare poate fi bine intr-o perioada in care saracia era mondiala. Adevarat ca intr-o societate in care toti sunt rupti de foame diferenta intre bogati si saraci e foarte mica, si multumindu-ne cu faptul ca nici vecinu nu are mai mult decat mine, sunt „fericit”. Insa, cum oare putem ignora tehnologia?

Astazi vrei sa tragi o fuga la Madrid, sa cumperi niste mere, pere sau un Nokia, irelevant ce vrei sa faci acolo, o faci cu avionul in cateva ore, nu ca pe vremuri in luni de zile cu magarul. Vrei sa inveti ceva nou, simplu: deschizi laptopul, il conectezi la net si Bingo! Te imbolnavesti de raceala, paracetamol si gata. Si cate alte avantaje. De exemplu, ca om simplu, din clasa de jos, in zilele noastre nu tre’ sa dai cu sapa pe plantatia lui boieru toata ziua pentru o farfurie de ciorba acra, ci muncesti 8 ore, si sa fim seriosi, cat de mic o fi salariu tot nu exista comparatie. Problema apare in momentul in care incepem sa ne comparam cu „x” si „y”. Ei au, eu nu.

Daca avem putina materie cenusie in locul rezervat ei trebuie sa recunoastem faptul ca suntem binecuvantati cu atatea avantaje stiintifice si tehnice gen energia electrica, si daca le vom pierde vom ajunge intr-un mare haos, un nou Ev Mediu, iar atunci acesti nostalgici ai prostiei vor regreta, de fapt se vor sinucide, caci una e sa vorbesti despre, alta e sa traiesti.

2 comentarii

  1. pentru batrani e normal sa fie nostalgici dar ei zic ca sunt nostalgici dupa vremurile trecute dar defapt sunt nostalgici dupa tineretea lor ca acum oricat de bine ar fi greutatea batranetii nu le-o poate lua nimeni

  2. nu ai sa auzi un tanar zicand ca pe vremea lu ceausescu era mai bine… batranii zic asta pentru ca nu cunosc foarte bine evolutia omenirii de atunci pana acum. Atunci aveau bani, dar nu aveau pe ce sa-i foloseasca, acuma e invers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s