Povestea licitatiilor pentru reabilitarea soselelor

In Romania soselele sunt o mare problema. Ambuteiaje in trafic, gropi ca dupa un bombardament, masini parcate pe banda intai din lipsa de parcari, drumuri impracticabile, poduri uzate si tuneluri vai de ele. Pentru toate acestea este necesara renovarea.

Si cei in masura anunta inceperea unei lucrari sau mai multe. Normal ca toti vrem sa avem sosele ca in Germania, bine ar fi sa fie facute la preturile de acolo, dar nu. In Romania un Km de sosea costa de 4 ori mai scump decat in UE.

Bine, si care e smecheria? Pai licitatia se desfasoara pe principiul cel mai ieftin castiga. Daca in mod normal 1 Km de sosea ar costa sa zicem 7 milioane de Euro o firma liciteaza petru 2 milioane de euro, si bineinteles ca va castiga licitatia. Dar cine este firma aceasta care reuseste imposibilul?

Firma apartine unui ‘mogul’ al soselelor si asfaltarii bineinteles. Miracolul preturilor mici tine foarte putin caci in final pretul per 1 Km de sosea va costa 14 milioane de Euro. De ce? Era logic ca nu se putea cu bani putini, mai grav este ca toti stiau asta inclusiv firma care a licitat dar si reprezentantii autoritatilor care le da banii. Motivul scumpirii de la 2 milioane la 14 milioane, de 7 ori mai mult decat in contractul de baza: scumpiri de materiale, probleme intampinate pe traseu, diferite retele de gaze sau apa ce incurca lucrarile, greve, etc. Toate scuzele fiind posibil reale numai ca se stia de ele inca de la inceput.

Firma ce castiga licitatia va mulge bugetul de stat cat poate de mult. In felul acesta patronul se imbogateste dar si cei care coordoneaza proiectul si aproba maririle de pret, caci spaga e groasa rau la acest nivel de afacere. La cat s-ar putea ridica o asa zisa mica atentie? Probabil ca la cateva milioane de Euro daca soseaua in lucru are mai mult de 20 de Km.

Cam asta e povestea. O poveste SF sau reala? Undeva in Mexic sau aici in Romania?

 

 

 

Anunțuri

1 Response to “Povestea licitatiilor pentru reabilitarea soselelor”


  1. 1 Zapada decembrie 2010 « Derscanu'Blog 17/12/2010 la 08:18

    […] Ultimul articol din Cafenea: povestea licitatiilor. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 142,764 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: