Sodoma si Gomora

A fost candva, in alte vremuri, in timpul cand inca nu existau telefoane mobile, nici internet, cand oamenii foloseau pentru deplasari carutele trase de cai, intr-o vreme in care sclavia era ceva obisnuit, au existat cateva regate, cetati, prospere si imbelsugate.

Sodoma si Gomora reprezenta pentru omul de rand din acele vremuri apogeul civilizatiei. Asa cum Bucurestiul este culmea civilizatiei pentru un om de la tara, dintr-o zona in care curentul electric inca nu a fost descoperit, asa erau vazute de bine Sodoma si Gomora.

Aici bani se castigau usor, piete de desfacere erau multe, arta si circul nu conteneau sa incante simturile. Doar ca mai erau si ceva neajunsuri, sau mai spus Probleme: droguri se gaseau din belsug la preturi rezonabile, homosexualitatea era privit ca ceva normal in timp ce sexul normal era privit ca o slabiciune si aberatie. Din punct de vedere economic Sodoma era un fel de Germania de azi, dar din punct de vedere moral putea fi comparata cu Hollywood.

Faptul ca moralitatea si faradelegea sunt reguli de baza intr-o societate in care economia functioneaza mai impune cuiva restrictii etice? Oare cati oameni refuza sa mearga la munca intr-o zona ca Sodoma pe motiv de moralitate? Asa acum, asa si atunci, iar bogatiile Sodomei atrageau mereu si mereu noi venetici in speranta ca vor face avere acolo. Cei mai multi dintre ei nu ajungeau sa isi indeplineasca visul, caci in dorinta de inavutire rapida se imprumutau de bani pentru a isi incepe a afacere, insa nu reuseau ce si-au propus si ajungeau sclavi.

Altii, atrasi de tot felul de tentatii isi pierdeu mintile la jocuri de noroc, prizand cocaina, sau masturbandu-se in piscina cu apa sarata. Sodoma si Gomora, defapt si inca cateva localitati invecinate, din cauza bogatiei si luxului au ajuns la ruina. Prin faptul ca aveau de toate, fara sa isi mai bata capul cu ceva, incercau tot felul de distractii si cand seara se tranteau in pat rupti de beti sau drogati, nu puteau gasi o bucurie, o satisfactie in ziua ce a trecut. Si zi dupa zi, luna dupa luna, an dupa an, mintea lor s-a atrofiat si a ajuns ca a unui om bolnav mintal, fara vlaga, fara deosebire intre bine si rau, frumos si urat, normal si anormal.

Bataia de joc la adresa sclavilor si tiitoarelor, cruzimea si sadismul cu care erau pedepsiti pentru cele mai mici nesupuneri, era dincolo de omenesc, trecand in latura demonica a raului intruchipat. Dar cel mai grav aspect al starii de fapt din aceste cetati consta in faptul ca ei erau in acel timp un model de urmat, intocmai cum este astazi civilizatia americana. Si modul de viata din Sodoma incepea sa fie copiat, usor, usor, in cetatile de la mai mare departare, iar daca Sodoma si Gomora ar mai fi ramas pe harta lumii inca cativa ani, modelul lor ar fi ajuns in toata lumea, iar haosul si distrugerea ar fi facut, cel mai probabil,  ca noi sa nu mai existam astazi.

Reclame

0 Responses to “Sodoma si Gomora”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 144,485 hits

Top click-uri

  • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: