Moartea este moarte?

Moartea prin insusi definitia cuvantului inseamna trecerea in nefiinta, incetarea vietii, opusul si sfarsitul vietii. Pentru ca cineva sau fie declarat mort este necesar sa fi trait macar o secunda.

Observam din ce in ce mai des o promovare in media si mai ales prin filme, a ideii conform careia omul nu moare ci trece intr-un stadiu existantial superior, „innaltarea”. Aceasta teorie nu este noua, ea avand radacini adanci, inca de la inceputurile lumii.

Faptul ca un om atunci cand moare de fapt el nu moare, prinde foarte bine la public. Cine oare, din lumea asta, nu ar vrea sa traiasca vesnic, cine ar vrea sa moara, sa dispara pur si simplu? In multe religii pagane, dar si printre multe crestine, trecerea in nefiinta este numita trecerea in taramul zeilor, respectiv direct in Rai. O viata noua, angelica, incepe odata cu moartea trupului, sufletul mergand la locul predestinat lui. In aceste religii, aceasta idee este atat de mult inradacinata si apreciata incat nimeni nu isi pune intrebari cu privire la justetea ei.

 

Totusi, gandind la rece, ne intrebam pe buna dreptate de ce mai traim in acest corp limitat cand am putea fi ingeri? Daca aceasta viata in corp de carne ne impiedica si ne pune multe obstacole, de ce nu ne tragem un glont in cap pentru ca in clipa urmatoare sa ajungem fiinte superioare?

In Biblie, in Geneza (Facerea), gasim relatarea conform sarpele cel vechi, numit diavolul si satana, a inselat-o pe Eva spunandu-i ca nu va muri incalcand porunca directa a lui Dumnezeu, ci va incepe sa cunoasca binele si raul, intrand intr-o stare superioara de existenta, fiind ca dumnezeu. De atunci si pana in zilele noastre aceasta idee s-a perpetuat in continuu.

Un inlocuitor pentru Dumnezeu

Fie ca este vorba de tot felul de zei, de fiinte extratereste evoluate si mult superioare omului, sau de potentiala inaltare a omului la nivelul de dumnezeu, toate au un singur scop: inlocuirea lui Dumnezeu din inimile oamenilor.

Prin stiinta si tehnica, multumita noilor descoperiri stiintifice din ultimul secol, multe enigme antice si-au gasit rezolvarea, astfel incat omul nu prea mai isi indreapta privirile spre cer si nu mai pleaca genunchiul la rugaciune. Totusi, in om exista un gol, o nevoie fundamentala pentru divinitate, iar aceasta nevoie trebuie umpluta cu ceva.  Pentru implinirea acestei nevoi, fara a il avea pe Dumnezeu, s-au si adus toate aceste surogate.

Biblia spune clar: omul cand moare este intocmai precum unul adormit, care se va trezi in ziua judecatii Divine.  De cealalta parte multe religii si culte ne invata ca omul nu moare ci trece in alt stadiu existential. Ramane la aprecierea fiecaruia dintre noi sa credem in ce vrem.

Reclame

0 Responses to “Moartea este moarte?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 146,841 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: