Tigan sau rom

Parlamentul European ar putea decide inlocuirea termenului de „rom” cu cel de „tigan„, la propunerea europarlamentarului Sebastian Bodu. Acesta a depus o motiune de rezolutie care, daca va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene. Inlocuirea termenului de rom este justificata de europarlamentarul roman prin confuzia pe care cuvantul respectiv o creeaza, acesta facand trimitere atat la poporul roman cat si la locuitorii orasului Roma, se arata intr-un comunicat de presa al PDL, scrie HotNews

Inca de la bun inceput a fost o greseala schimbarea numelui de tigan in rom. Pe strada toti tiganii isi zic tigani, se striga cu apelativul „tigane”, nu rom. Pana si termenul de gipsy ne spune ceva, nu?

Faptul ca acest cuvant a capatat nuante negative nu inseamna neaparat ca nu il putem folosi. Tiganii sunt o etnie, unica in felul ei. Tigani nu sunt doar in Romania sau Europa, ei sunt mai peste tot. Popor migrator in vechime, ei s-au stabilit prin diverse tari. In general au preluat cultura locului, tinand totusi si ceva de-al lor. Spre deosebire de alte popoare migratoare ei s-au intins in toata lumea. De exemplu hunii, au ramas in Ungaria.

In America este o ofensa sa ii spui unui negru negrule. Se foloseste termenul afroamerican sau cetatean de culoare. Daca insa un negru ii spune unui alb albule acest lucru nu reprezinta nici o problema. La noi nu s-a prea pus problema de asa ceva. Doar cativa mai inganfati, atat. Astfel trecerea la tigan de la rom nu cred ca ar fi o problema.

Reclame

1 Response to “Tigan sau rom”


  1. 1 constantin 27/01/2013 la 11:50

    Aici este vb de un act normativ in care Statul Roman impune o denumire impotriva vointei lor. Asta este un abuz,o discriminare. Este ca si cum ne-ar impune tarile occidentale sa ne numim ,,valahi”.
    Denumire care nu insemna decat „strain”. Faptul ca astazi ne denumim „romani” si nu valahi precum ne-am denumit pana in anul 1861,asta arata ca am avut dreptul la autodefinire,ceea ce rromilor le este refuzat. Nu este obligat sa-i folosesti cuvantul „rrom”,ci este indicativ. Asta pentru ca termenul de „tigan” are conotatii peiorative si rasiste. Conform Dictionarului Ex al Limbii Romane: Tigan,(persoana cu apucaturi rele,urate). Adica,infractor. Tiganos,adj. (cu aspect de tigan : Jegos). Nu ar fi frumos ca tarile occidentale sa treaca in DEX-ul lor in dreptul poporului roman: Roman,(inrobitor,exploatator economic,rasisti care deporteaza oameni pe criterii rasiale,denocidari,lasi,tradatori,gay,pedofili,alcoolici,infractori,infractori,economici,hackeri,etc). Adica,sa asocieze poporul romani cu noncalitatile UNORA pe care le-au avut unele personaje
    controversate ale Romaniei precum ( Generalul ion antonescu,mihai antonescu,gheorghe alexianu,gheorghe facaoaru,constantin z vasiliu,etc).Daca am judeca cu aceiasi unitate de masura noncalitaile personajelor mentionate mai sus,ar trebui sa nu mai ne denumim romani,ci lasi,tradatori,genocidari,etc,etc. Asta vor sa spuna elitele rromilor:” nu putem denumi oamenii dupa nocalitatile/apucaturile UNORA. Imi cer scuze pentru aceste Exemple dure,dar rromii au dreptate 100%! O zi buna!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 146,954 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: