Prea sfintenia sa

Cu siguranta ca cest articol va atrage ceva critici, insa simt nevoia sa il scriu. Societatea noastra se confrunta cu o criza de identitate, insa pentru a contracara efectele ei nu trebuie sa acceptam neaparat traditii invechite, expirate, de dragul ca asa au facut bunicii nostrii.

Intotdeauna trebuie sa ne punem intrebari. Este bine asa? Ce as putea schimba? De unde aflu cum trebuie facut? Ce este mai bine? Cum deosebesc?

Biserica vrea sa isi impuna punctul de vedere cu forta. A fost o tentativa de lege prin care toti cei ce vor vorbi de rau Biserica sa fie amendati sau poate mai rau. Astfel de proiecte se nasc zi de zi in mintea celor care conduc Biserica, si o fac nu pentru mantuirea sufletelor noastre ci pentru avutul lor. Caci Biserica se inavuteste pe zi ce trece, din banul contribuabilului, fara a cotiza nici un leut la bugetul de stat. Si ca o simpla amintire istorica: Biserica avea in vechime cele mai multe averi, dar si iobagi.

Stau si ma intreb de unde pana unde aceste titluri onorifice pe popi:

 • prea fericit,
 • luminatia sa,
 • prea sfintenia sa,
 • prea cucernicul,
 • prea cuvinciosul,
 • prea luminatul,
 • prea ….etc.

In situatia in care la tv. vedem mereu cat de sfinti si prea luminati sunt unii popi.

De asemenea ma intreb ce este cu atatea lanturi la gat, ca doar nu e manelist de cartier. Mai oameni buni, popii sunt reprezentantii Mantuitorului, si parca nu mi-L imaginez pe Mantuitor cu aur la gat, cu haine lucioase, in Audi, in vile, cu conturi grase in banca…

Dar daca asta acceptam, asta avem. Traiasca Romania credincioasa! Credincioasa in ce? In popi, in ce altceva. Ar mai fi ceva, romanii mai cred si in afaceriste gen mama omida (cu litera mica), horoscoape, etc.

P.S. Democratia adevarata se bazeaza pe o societate laica care interactioneaza cu religia, dar nu este condusa de religie.

Reclame

7 Responses to “Prea sfintenia sa”


 1. 1 Mihai Likar 05/09/2010 la 23:01

  sa stii ca m-am pornit sa scriu si eu un articol despre patriarhul Daniel care a facut casa parinteasca locuinta pentru calugari iar fratele sau sta intr-o casa fara curent….am renuntat ca mi-a fost greu de injuraturile si blestemele care le-as fi atras asupra mea….biserica a luat-o razna la cateva sute de ani dupa Hristos iar acum este doar un rest de trecut…nu are nici in clin nici in maneca cu ceea ce inseamna crestinism,adica relatie personala cu Dumnezeu…s-au pus pe ei ca intermediari intre om si Dumnezeu ca sa traga foloasele…

 2. 5 Serginho 06/09/2010 la 00:18

  zicea cineva ca biserica este de fapt o manipulare de catre conducatorii lumii… la fel ca si religia. Sincer cam asta imi da impresia…

 3. 6 'mnealui 06/09/2010 la 13:31

  In afara subiectului sau off topic: Culmea modestiei? Intoarcerea la origini? Ce-i cu acest nou aspect?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

 • 144,486 hits

Top click-uri

 • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: