Legal ilegal

Un simplu joc de cuvinte? Credeti ca intotdeauna legea este si corecta? Unde este granita dintre corect si incorect, adevar si minciuna, moral si imoral?

Atunci cand ne uitam la un pom si spunem: „Acesta este un pom.” , spunem adevarul. Atunci cand citim o relatare spunem: „Este adevarata.”, insa putem gresi. Cand cineva ne spune ca invatatura nu este importanta, ne dam seama ca este o minciuna. Pe ce ne bazam cand spunem ca un lucru este adevarat si altul fals? Cum facem deosebirea intre bine si rau, intre corect si incorect, intre legal si moral?

In 1985 un doctor din Arad a ascuns in casa sa un om cautat de militie, Iovan. Iovan impreuna cu alti tineri au imprastiat manifeste anticomuniste in oras. Nu aruncate din avion, ci puse in cutiile postale ale cetatenilor unui cartier. Toti amicii sai au fost prinsi si arestati, insa el a fugit intr-o padure. A stat acolo cat a stat, apoi flamand s-a intors in oras. Era seara cand a ajuns la usa unui om oarecare. Intamplarea fericita a fost ca acest om citise manifestul si cunostea povestea. Varul lui era militian, insa doctorul nu credea in ideologia socialista, asa ca la ascuns la el in casa. Doua luni de zile a reusit sa pastreze secretul, si l-ar fi tinut mult mai mult, insa Iovan nu a dorit ca arestarea amicilor sai sa fie in van, asa ca a plecat in Timisoara pentru a continua actiunea. A fost arestat si a cedat torturilor fizice si psihice. A marturisit tot, inclusiv de doctorul cel milos. Aceasta este doar o poveste, dar se putea intampla in realitate. Nu este o poveste trasa de par, ci un fapt posibil intr-o societate totalitara.

A gresit doctorul cand nerespectand legea a ascuns in casa sa un om care savarsise o infractiune?

Greseste o mama care isi apara puiul desi acesta este vinovat?

Este legal sau ilegal sa ajuti pe cineva? Dar daca acel cineva este in afara legilor tarii? Dar daca legile tarii nu corespund cu legile naturii, legile launtrice ale omului, legi care spun altceva? Dar daca legile launtrice sunt gresite? Dar daca….dar daca?

Unde este granita intre legal si ilegal? Cum pot sti daca am facut un bine sau un rau?

Reclame

2 Responses to “Legal ilegal”


 1. 1 AnnyA 25/08/2010 la 19:02

  Este legal si moral sa ne ajutam semenii.
  Granita, buna intrebare, granita cred ca o alegem noi insine ascultandu-ne instictele

 2. 2 FloriSpuse 25/08/2010 la 20:58

  Nicio lege nu poate impune limite pentru sentimente si principii, insa de cele mai multe ori moralitatea este cea care ar trebui sa ne faca sa alegem una sau alta. In cazul expus de tine, cel al doctorului, el nu a ascuns pe cineva care desavarsea o fapta imorala, ci incerca sa stopeze un abuz al societatii, pe cand o mama, oricat de mult si-ar iubi puiul, daca acesta este vinovat si a atentat la bunurile si viata altor persoane, moral ar fi sa il iubeasca neconditionat, dar nu sa il apere.

  E o buna intrebare si poate fi aplicata si in cazul minciunii. E bine sau nu sa mintim? Cand trebuie sa mintim, sau mai degraba cand avem voie? Bineinteles ca omenirea nu sta in principiile noastre, insa intreaga noastra existenta atarna de o decizie sau alta. Decizie pe care e bine sa nu o regretam.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

 • 144,486 hits

Top click-uri

 • Niciunul

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: