Pesimist, optimist, realist

Este posibil sa fii realist intotdeauna? Nu cred. Si nu vorbesc acum in calitate de psiholog, pur si simplu nu se poate sa fii realist.

Sa luam un exemplu. Vreau sa ma angajez la o firma de paza. Si merg la interviu iar cel care se ocupa cu personalul vrea sa dau o proba de lucru. Ma pune sa pazesc un TIR. Acum eu fiind constiincios stau langa TIR cele 4 ore cat trebuia. Angajatorul considera ca mi-am indeplinit atributiunile cu brio. De ce? Pentru ca in aceiasi zi, alti doi pretendenti la mirificul post de agent de paza nu au stat doar langa obiectiv, ei au inceput usor, usor sa se departeze de el, au tras o fuga pana la terasa unde au lins o bere, etc. Si asa prin comparatie eu am iesit invingator. Daca insa cei doi ar fi ramas langa TIR, ba intre timp l-ar fi si spalat, ei ar fi fost cei care urmau sa slujeasca securitatea distinsului obiectiv, tot prin comparatie.

Ce vreau sa spun este ca, comparatia face diferenta. Aproape totul este relativ in functie de ceva, iar acel ceva va fi comparatia cu alte lucruri sau actiuni asemanatoare.

Cand sustin ca paharul este jumatate gol atunci sunt pesimist. Cand paharul vazut de mine este jumatate plin, atunci sunt optimist. Daca insa eu il vad jumatate, doar jumatate, nici gol, nici plin, doar jumatate, abia atunci sunt realist.

Cunosc pe cineva care sustine mereu ca este realist, insa eu il vad pesimist convins. Chiar daca cateodata lucrurile sunt asa cum pretinde el, asta nu inseamna ca este realist. Chiar si pesimistii convinsi sunt cateodata realisti. Si optimistii sunt realisti, doar nu o sa sustina ca albul este negru. Insa in cazul unui gri, unul va sustine ca este gri deschis, iar celalalt gri inchis, desi este vorba de acelasi gri.

Pesimistii vad lucrurile intunecate, pentru ei orice viitoare tentativa de ‘ceva’ este sortita esecului. Optimistii pe de alta parte vad viitorul roz, desi de multe ori se vede clar ca lumina zilei ca este imposibil. In cele mai multe situatii vom fi pesimisti sau optimisti, nicidecum realisti. Pentru a fi realist intr-o situatie incerta, este ca si cum ai vedea viitorul. Asa ca fie vei, fi optimist, fie pesimist, in nici un caz nu vei fi realist.

Reclame

0 Responses to “Pesimist, optimist, realist”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 146,954 hits

Urmărește-mă pe Twitter

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: