Publicat în educatie

Egalitatea dintre oameni

Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 16  :
„(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.”

Egalitatea intre oameni, desi nu intotdeauna se poate realiza la modul perfect, este o necesitate umana. Razboaie, politici, literatura, organizatii….. toate luptand pentru acest deziderat. De-a lungul timpului egalitatea a fost privita ca ceva negativ. Discriminarea si diferentele sociale s-au manifestat in aproape toata istoria lumii. Desi au fost zeci de rascoale, revolutii, razboaie, abia dupa revolutia franceze, cand sloganul „liberte, fraternite, egalite’ a trecut prin zidurile cetatilor ca un cutremur aceste idealuri au prins contur. Nu Franta are meritul acesta. Dezvoltarea si cunoasterea in general, dezvoltarea stiintei, si scoaterea religiei de la guvernare a facut posibile aceste lucruri.

Capitalismul e privit uneori ca facand diferente sociale, si poate la scara mica chiar le face.

Socializmul, cantand sus si tare egalitatea a exploatat si distrus spiritul uman, iar egalitatea mult dorita a ajuns as fie pusa in slujba unora, care au discriminat si comis atrocitati cum nu  si-ar fi imaginat intemeietorii socialismului.

Egalitatea a fost posibila abia in sec XX ca urmare a exploziei tehnologice. In tarile industrializate egalitatea se vede mai bine decat in tarile sarace, iar un factor decisiv il are educatia.

Si totusi sunt voci din ce in ce mai multe care sustin ca dezvoltarea si industrializarea vor distruge ecosistemul, si viitorul. Corect! Fara a impune niste norme antipoluare, asa va fi. Calicia unora pentru profit, fara a tine cont de repercursiunile viitorare, distrug natura. Un alt aspect al industrializarii il reprezinta concentrarea unui foarte mare numar de oameni in orase aglomerate. Intre blocuri de zeci de etaje, lipsiti de natura, multi dintre noi devin salbatici. Si nu salbatici din jungla. Este o noua jungla, aceia a orasului. Intotdeauna aglomeratiile urbane atrag ca un magnet raufacatorii.

concluzii:

Egalitatea a fost posibila din cauza industrializarii, si educatiei.

Poluarea si departarea de natura tot din cauza industrializarii.

Ce ne rezerva viitorul…..vom vedea.

Reclame

Autor:

Mereu in razboi cu timpul, de obicei el invinge.

Un gând despre „Egalitatea dintre oameni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s